Een betekenisvol gesprek voeren, dat is niet altijd even makkelijk. Hoe ontdek je wat de ander echt belangrijk vindt? Wat zijn de wensen van de ander en wat is er mogelijk? Met de kaartenset Waarde van Welzijn leg je de basis voor een betekenisvol gesprek!
Gesprekskaarten volgens capability benadering
De gesprekskaarten zijn gebaseerd op de capability benadering. Hierin zijn menselijke vrijheid en diversiteit belangrijke uitgangspunten. Deze benadering helpt om realistische mogelijkheden te verbinden met het dagelijks leven en de waarden van je gesprekspartner.
Ieder heeft zijn eigen kijk op het leven, waarin levensdoelen, wensen, capaciteiten en waardevolle activiteiten een rol spelen. Vervolgens biedt de omgeving mogelijkheden en omstandigheden. De een is meer relevant dan de ander.
Het welzijn van iemand hangt samen met de manier waarop hij zijn leven invult. De waardevolle en realistische mogelijkheden daarvoor noemen we capabilities.
Inzicht voor verdere persoonlijke ontwikkeling
In de praktijk zijn die capabilities niet voor iedereen vanzelfsprekend of duidelijk. Met de gesprekskaarten krijg je inzichten voor je gesprekspartner, zodat je vanuit daar stappen in de persoonlijke ontwikkeling, sociale activering en algemene verkenning van de leefwereld kunt zetten. De kaarten zijn te gebruiken voor zowel individuele als voor groepsgesprekken.
Hoe te gebruiken?
1. Leg een startkaart neer met de tekst Dit vind ik waardevol
2. Leg 6 CapabilityCards met thema's die belangrijk zijn. Maak hiervoor gebruik van het genoemde thema's, de afbeeldingen en extra uitleg op de achterzijde.
3. Voeg omgevingsfiches toe die kunnen weergeven wat belemmerende of helpende factoren zijn.
4. Kopieer het werkblad en vul de gelegde kaarten in voor een volgend gesprek of om mee naar huis te geven.
(Zie voor verdere uitleg de meegeleverde handleiding)
Uitvoering
1 startkaart
20 CapabilityCards
26 omgevingsfiches
2 blanco CapabilityCards
2 blanco omgevingsfiches
1 werkblad
handleiding
stevige doosje
Waarde van Welzijn gesprekskaarten zijn ontwikkeld door een samenwerking tussen welzijnsorganisatie Bindkracht en de HAN (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen).
Lees hier meer informatie over Waarde van Welzijn en de ontwikkeling ervan binnen de HAN.