Inloggen


Inloggen Registreer
X

Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.

Hoe kun je Kletsborden in je praktijk gebruiken? Delphine van Lierde (coördinator van zelfstandige groepspraktijk voor psychotherapie De Paradijsvogel), testte Kletsborden met haar collega's uit en schreef een mooie review voor Semmie:

We gingen aan de slag met Kletsborden in onze groepspraktijk De Paradijsvogel. We zijn een groepspraktijk van kinderpsychologen en geven therapie aan kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar.  
 

Aan de slag


De doos heeft aantrekkelijke kleuren en het materiaal ziet er stevig uit. 
De spelregels zijn duidelijk en eenvoudig. Dat maakt het spel voor alle leeftijden toegankelijk. Je kan meteen aan de slag met het materiaal dat in de doos zit, of je kan de schatkistjes zelf nog verder versieren. Wij kozen er bijvoorbeeld voor om de diamantjes in te kleuren in verschillende kleuren. Ook de vlag kan je nog zelf in elkaar knutselen. De extra pionetjes die in het boekje te vinden zijn vind ik persoonlijk nog leuker dan de zwart-wit pionen die er standaard bijzitten. 
 
 
 


Spelen


Wat ik zo fijn vind aan dit spel is dat je het helemaal kan ‘customizen’ naargelang je doel en bijvoorbeeld de leeftijd van je medespeler(s). Je kan het spel ook zo lang of zo kort maken als je wil. 

Positief aan Kletsborden is dat het een andere manier van kennismaken biedt. Het is vrij luchtig en er is een mooie afwisseling tussen de 'opdrachtjes' (foto beschrijven en hierover vertellen, doe-opdrachtjes, vraagjes beantwoorden, zinnen aanvullen). Waar het Babbelspel best veel emotionele zaken aanhaalt, blijft het Kletsbord eerder wat oppervlakkig. Je leert het kind wel snel kennen in vele aspecten, maar voor kinderen die het nog moeilijk hebben met het emotionele is het wel een fijne ijsbreker. We hebben ook al eens enkel de kaartjes gebruikt, zonder het bordspel. Dat is ook leuk om te doen. Ik leg meestal op voorhand al de kaartjes bovenaan die aansluiten bij de leeftijd van de betreffende cliënt (bijvoorbeeld 6 jaar tegenover tiener) en/of bepaalde thema’s die ik het gesprek wil brengen. 

De dobbelsteen heeft naast de kleuren ook twee extra vlakken: het hartje om aan jezelf of een ander een complimentje te geven en de ster, die de mogelijkheid biedt om vrij nog iets te vragen. Dit laatste blijkt moeilijk voor kinderen die jong zijn, niet zo verbaal of verlegen. Dan slaan we de ster meestal over. 

Kletsborden kan ook dienen als afsluiter na een beladen gesprek, doordat het de mogeiljkheid biedt om het dan eens over totaal andere dingen te hebben. We merkten ook dat het wel grappig kan zijn. De doe-opdrachtjes zijn niet altijd even haalbaar, zeker niet in 1 op 1. Dus die passen we dan wat aan. 



Dit lijkt ons ook zeker een fijn spel om in groep te doen in functie van groepsvorming en sociale vaardigheden. Ik kan me voorstellen dat kinderen die het sociaal moeilijk hebben, met dit spel wel bepaalde grenzen leren verleggen in zich uiten en contact maken. Omwille van COVID-19 konden onze groepen dit schooljaar helaas niet door gaan, dus we hebben het nog niet kunnen uittesten in groep. 
 

Ten slotte


Kletsborden is een fijn spel om in huis te hebben en biedt zeker een meerwaarde in onze praktijk. We gebruiken het tot nu toe vooral in de individuele sessies met kinderen en jongeren: ter kennismaking, als ijsbreker of als leuke afsluiter van de sessie. 



Wil je meer weten over Kletsborden? Lees hier het interview met Meike Heessels over de ontwikkeling van Kletsborden. Of probeer Kletsborden gratis online uit.

Kletsborden bestellen? Bekijk Kletsborden in de webshop

 
  Delphine van Lierde     11-02-2021 10:23     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.