Respect, hoe zie jij het?
Pesten bespreekbaar maken is niet altijd makkelijk. Het vraagt onder andere om kennis over pestdynamieken en een goede kijk op individuele factoren. Daarnaast blijkt dat volwassenen pestsituaties lang niet altijd (op tijd) signaleren. Dit leidt ertoe dikwijls toe dat er helemaal geen gesprek wordt gevoerd over pesten.
Speciaal daarom is Respect, hoe zie jij het? ontwikkeld: een praktische tool om met jongeren (11-18 jaar) in gesprek te gaan over sociale veiligheid om zo pesten tegen te gaan.
Voor wie is Respect, hoe zie jij het? geschikt?
Het spel is geschikt voor jongeren van 11 tot en met 18 jaar (IQ>70). Het spel kan zowel met een grote groep als in kleine setting gespeeld worden. In het spel ligt de focus op de omstanders/ meelopers. Juist deze groep kan een rol spelen in het creëren van een veilig sociaal klimaat.
Wie kan Respect, hoe zie jij het? inzetten?
• Docenten (voortgezet onderwijs)
• Begeleiders leefgroep
• Coaches
• Therapeuten
• Jeugdzorgwerkers
• Sociaal werkers (bijvoorbeeld in het sociaal wijkteam)
Sociale veiligheid en omstanders
Respect, hoe zie jij het? is ontwikkeld vanuit de visie dat veiligheid in groepen wordt gecreëerd door constructieve, interactieve gesprekken in de klas of groep. Ook bij individuele begeleiding of behandeling is pesten een belangrijk thema om te bespreken.
Het spel richt zich met name op de groep omstanders/meelopers. Zij dragen soms onbewust bij aan het in stand houden van het pestgedrag. Door met deze groep in gesprek te gaan en bewustwording te creëren, wordt bijgedragen aan het creëren van een veiliger klimaat in de groep.
Het spel komt ook goed van pas in coachsessies of bij de behandeling van het slachtoffer of de pester, waarin gedachtes worden uitgedaagd en bewustwording wordt vergroot. Respect, hoe zie jij het? is goed te combineren met een weerbaarheidstraining of een sociale vaardigheidstraining.
Respect, hoe zie jij het? in het kort
Respect, hoe zie jij het? is een spel met vraag- en opdrachtenkaarten rond de volgende thema’s: normen en waarden, pesten, sexting/online pesten, eigenwaarde en gevoelens en vriendschap.
Vanuit ieder thema zijn vragen en opdrachten opgesteld die de spelers uitnodigen om vanuit hun eigen kernwaarden hun kijk op de zaak te verwoorden.
In de handleiding worden 3 verschillende spelvormen uitgelegd. Bij spelvorm 2 speel je met de jongeren bijvoorbeeld een debatwedstrijd, terwijl bij spelvorm 3 ook opdrachten zoals een tekening of een vlog maken aan de orde komen.
Uitvoering Respect, hoe zie jij het?
• Kaartspel
• Handleiding met uitleg over 3 spelvormen en achtergrondinformatie over sociale veiligheid.
Over de ontwikkeling van Respect, hoe zie jij het?
Respect, hoe zie jij het? is ontwikkeld door Michanou Selberie (gezinsvoogd en jeugszorgwerker) en Roos Gerats (orthopedagoog-generalist). De vormgeving en uitgave van het spel is in samenwerking met Semmi tot stand gekomen. Michanou is trainer in omgaan met pesten en heeft al diverse docententeams begeleid bij het opstellen van pestprotocollen en het waarborgen van de veiligheid op school. Roos werkt vanuit haar eigen praktijk dagelijks met kinderen die onveilig gehecht zijn en/of te maken hebben met een onveilige opvoedsituatie.
Sinds 2015 is dit thema nog actueler geworden, omdat scholen in het basis- en voortgezet onderwijs de wettelijke plicht hebben gekregen om zorg te dragen voor een veilige school.
Lees meer over de ontwikkelaars van Respect, hoe zie jij het?
Leeftijd: 11-18 jaar
Spelduur: 10-60 minuten (afhankelijk van de gekozen spelvorm)
Aantal spelers: 2 tot 30 personen (met een volwassen begeleider)