Kikkerkampioen! Een beetje pech? Dat kan ik wel aan!
Kikkerkampioen! Een beetje pech? Dat kan ik wel aan! is een spel uit de
Coole Kikker serie. Spelenderwijs leren kinderen om zelf oplossingen te bedenken bij dagelijkse teleurstellingen. Het helpt om hun veerkracht te versterken. Kikkerkampioen is in februari 2021 vernieuwd met 50 extra kaartjes (scroll een stukje naar beneden als je meer wilt weten over de extra kaartjes).
Bekijk alle spellen uit de
Coole Kikker serie
Voor welke kinderen is Kikkerkampioen geschikt?
Een speelkameraadje dat een speeldate afzegt, het verliezen van een spelletje, naar school fietsen als het regent of het konijnenhok verschonen op zaterdagmorgen als je geen zin hebt. Het zijn voorbeelden van de dagelijkse teleurstellingen voor kinderen van 5 tot 12 jaar.
Natuurlijk is het vervelend als een afspraak – waar je je op verheugd had – afgezegd wordt, of als je nog een vervelend klusje moet doen. Maar hoe ga je daar als kind mee om? Zie je jezelf als iemand ‘die altijd pech heeft’? Ben je de hele middag chagrijnig na een verloren spelletje? Is het huis te klein als het konijnenhok verschoond moet worden?
Speciaal voor kinderen tussen de 5 en 12 jaar die het lastig vinden om te gaan met de dagelijkse teleurstellingen, is er Kikkerkampioen! Een beetje pech? Dat kan ik wel aan!
Wie kan Kikkerkampioen inzetten?
Kikkerkampioen! van de Coole Kikker is een laagdrempelig, eenvoudig te leren spel met een duidelijke handleiding. De begeleidende informatie is zo geschreven dat zowel hulpverleners als ouders en leerkrachten er snel mee uit de voeten kunnen.
Tip: geef Kikkerkampioen! aan kinderen en ouders mee om samen thuis te oefenen.
Kikkerkampioen in het kort
Methode
Met dit spel kun je spelenderwijs en op een ontspannen manier met kinderen in gesprek gaan over dagelijkse tegenslag en frustraties en hen leren in oplossingen te denken zodat ze meer weerbaar worden. Natuurlijk is dit spel niet een oplossing voor welk probleem dan ook en die pech gaat echt ook niet weg. Maar als een kind weerbaar wordt en beter leert om te gaan met alledaagse tegenvallers, is er al veel gewonnen. Je bent namelijk niet altijd in de buurt om het kind te helpen. Wat zou het niet geweldig zijn als het kind bij pech leert te slikken en iets weet te bedenken wat hij zou kunnen gaan doen in plaats van te klagen. Dat zou een eerste aanzet tot meer weerbaarheid zijn.
Wanneer je als volwassene wilt bijdragen aan deze belangrijke ontwikkeling van het kind, zal je dat ook in de opvoeding moeten verwerken. Hoe je dat zou kunnen doen, wordt beschreven in het informatieboekje. Het is erg belangrijk om dit boekje goed door te lezen!
Dit spel bestaat uit vier stappen:
- De pechplaatjes worden een voor een neergelegd op het blauwe blad (vanaf 5 jaar) of het blauwe èn het gele blad (vanaf 7 jaar) waarbij je met het kind in gesprek gaat over de teleurstellingen die op de plaatjes te zien zijn.
- Daarna ga je met het kind bespreken welke alternatieven er zijn voor mopperen of klagen. Wat zou het kind zelf kunnen doen? Eventueel kunnen de groene aanpak-schijven helpen bij het bedenken van oplossingen.
- Memory spel. Met de pech -en de aanpakschijven kun je een memoryspel spelen waarbij het kind steeds de achterzijde als een mantra leest: Een beetje pech? Dat kan ik wel aan!
- Sjoelen. Met de 2 opzetstukken maak je de twee voetbaldoelen aan de doos vast. Vervolgens kun je alle verzamelde pech -en aanpakschijven door de doelen sjoelen. Zo zorg je voor een ontspannen en vrolijk einde van het spel.
Het is aan te raden om niet alle stappen achter elkaar te doen maar bijvoorbeeld eerst stap 1 en 2. De keer daarna doe je dan bijvoorbeeld memory en een volgende keer kies je voor sjoelen.
In het handige informatieboekje voor volwassenen staat veel informatie hoe je een kind kunt helpen meer zelfstandig en weerbaar te worden, het is aan te raden om dit goed te lezen.
Extra spelmogelijkheden bij Kikkerkampioen
Tip 1: Laat een kind iedere week een van de pechsituaties uitkiezen. Plak de schijf met plakband onder de poster. De volgende week gaan jullie zo'n situatie extra positief aanpakken.
Tip 2: Laat een situatie die keer op keer leidt tot teleurstelling bij het kind, door hem uittekenen en speel met behulp van poppetjes of pionnen de situatie na. Zo kan spelenderwijs een andere aanpak gevonden worden die bij het kind past.
Tip 3: Gebruik de schijven als onderwerp van discussie tijdens groepsgesprekken. Leg daarvoor steeds 2 schijven op tafel en ga met de kinderen in gesprek over de situaties. Herkennen ze deze? Wat doen ze zelf in zo'n geval en hoe kunnen ze elkaar helpen?
Tip 4: Draai alles eens om. Pak de stapel groene aanpakschijven en vraag bij elke schijf voor welke lastige situatie dit een goede aanpak zou zijn?
Tip 5: Laat elke speler een pechsituatie uitkiezen waarvan hij denkt dat de ander die wel eens meemaakt en waarom?
Extra spelmogelijkheden met de nieuwe kaartjes
Op verzoek van kindertherapeuten is het vertrouwde Kikkerkampioen uitgebreid met 50 extra kaartjes. Deze nieuwe kaartjes geven veel extra mogelijkheden ontstaan om spelenderwijs met kinderen in gesprek te gaan over teleurstellende situaties. Hoe werkt het? Je legt de kaartjes in een stapeltje op tafel met de blauwe zijde naar boven. Het kind kan het kaartje oplezen en daarna zelf bedenken hoe het deze situatie zou aanpakken, maar kan het kaartje ook omdraaien naar de groene zijde om te lezen wat een coole aanpak zou kunnen zijn. Hieruit kan een interessant gesprek volgen met het kind over wat er gebeurt, als je op een bepaalde manier reageert op een pechsituatie. Je kunt er ook een echte discussie van maken. De discussie vergroot het gevoel van zelfstandig en weerbaarheid bij het kind, omdat ze vaak al veel assertieve antwoorden weten te bedenken.
Uitvoering: wat zit er in de Kikkerkampioen doos?
- Een handig boekje met informatie voor volwassenen en tips
- De spelregels voor kinderen 5-7 jaar (aan de binnenkant van de doos)
- De spelregels voor kinderen 7-12 jaar (aan de binnenkant van de doos)
- Een beetje pech? Dat kan ik wel aan! poster
- 2 kartonnen voetbaldoelen die je aan de doos kunt bevestigen voor het onderdeel sjoelen
- 16 stevige kartonnen pech-schijven
- 16 stevige kartonnen aanpak-schijven
- Een geel en een blauw blad. Deze worden gebruikt bij stap 1 van het spel
- 50 nieuwe kaartjes voor extra spelmogelijkheden
Bekijk alle spellen uit de
Coole Kikker serie
Leeftijd: 5-12 jaar
Spelduur: 20-30 minuten
Aantal spelers: 1-3 (met een volwassen begeleider) of ongeveer 6 kinderen als het spel als ondersteuning wordt gebruikt bij groepsgesprekken