Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.
Ken je kwaliteiten
Ken je kwaliteiten- Jeugdkwaliteitenspel do’s en don'ts tijdens het spel
‘’Verlegen en een beetje beschaamt pakt het meisje voor mij het kaartje met een vrolijk stripfiguur en legt het op tafel. Samen bespreken we dat het best gek is om aan een ander te vertellen waar je goed in bent. Maar eigenlijk is het juist gek dat we niet vaker nadenken over onze kwaliteiten, hier kun je tenslotte veel van leren. Het ijs is gebroken, hierop verteld ze waarom ze de kwaliteit ‘positief’ gekozen heeft. Ik geef haar een compliment. Op dat moment pakt ze de kaart op en geeft hem aan mij en zegt: ‘’ de kwaliteit positief past ook bij jou want jij kunt goed complimenten geven’’. Wat is het toch leuk om via spel kinderen dié interactie te realiseren waardoor kinderen bewust worden van hun eigen kwaliteiten en die van mensen om hen heen.’’
Ken je kwaliteiten-jeugdkwaliteitenspel
Het jeugdkwaliteitenspel bestaat uit kaarten met vrolijke stripfiguren en bijpassende kwaliteiten. Door de 90 verschillende kwaliteiten variërend in moeilijkheid niveau kan dit spel zowel met kinderen als jongeren (en volwassenen!) gespeeld worden. Je kunt zelf eindeloos variëren in spelvormen, waardoor jeugdigen hun eigen
kwaliteiten, en die van anderen steeds beter leren kennen. Om jullie te inspireren onderstaand een aantal do’s en dont’s in het spelen van het jeugdkwaliteitenspel.
Do’s
- Probeer het spel uit in verschillende situaties. Zowel individueel als in gezin/groepsverband en dit spel leidt tot vernieuwende inzichten.
- creëer veiligheid en voorspelbaarheid tijdens dit spel. Dit kun je doen door vooraf duidelijk de regels uit te leggen of opdrachten te geven (= regie nemen) tijdens het spel.
- Sluit altijd af met bespreken van positieve kwaliteiten in de vorm van aan compliment zo geef je jeugdigen de kans te groeien in hun zelfvertrouwen. Als je het spel vaker speelt kun je jeugdigen ook vragen welke kwaliteiten ze zouden willen leren, maar doe dit niet aan het einde.
Don'ts
- Het kiezen en bespreken van de gekozen kaarten neemt vaak meer tijd in beslag dat je vooraf denkt. Waak ervoor dat er genoeg tijd is zodat alle deelnemers aan de beurt komen en hun verhaal kunnen doen.
- Teveel of te weinig kaarten kiezen. Waak ervoor dat de jeugdigen niet teveel kaarten kiest zodat de inhoud verloren gaat. Wanneer een jeugdige geen kaart kan kiezen kun je hem of haar hierbij helpen. Of nog leuker: wanneer je met een groep werkt, kun je de groep laten meezoeken. Dit zorgt vaak voor verassende momenten.