Het grote dilemma op dinsdag spel – De blije editie!
Bij het grote dilemma op dinsdag spel sta je steeds voor een vrolijk en verfrissend dilemma. Je moet kiezen. Kies je ervoor dat je altijd het weer kunt bepalen? Of heb je liever een chocoladefontein in je tuin? Afhankelijk van de leeftijd, situatie en omgeving waarin je het spel speelt, zijn de kaarten op heel veel verschillende manieren te gebruiken. Alle dilemmakaarten zijn voorzien van humoristische tekeningen.
Voorbeelden van dilemmakaarten uit het spel
- Je kunt foto’s maken door met je ogen te knipperen
- Vliegen wordt CO2-neutraal
- Je scheten ruiken naar vers brood
- Je kunt alle talen spreken
- Je mag één tijdreis maken naar een dag in het verleden
Spelvormen volgens de handleiding
In de handleiding worden 2 spelvormen uitgelegd.
Spelvorm 1 is te spelen vanaf 4 personen (een variant voor 2 spelers wordt ook toegelicht). Bij deze spelvorm raad je wat je teamgenoten kiezen en verzamel je zo punten. De groep wordt in 2 teams onderverdeeld. Deze spelvorm is volgens ons goed bruikbaar op de BSO, in een klas of op bijvoorbeeld de scouting. Het is bij deze spelvorm belangrijk dat de kinderen elkaar al kennen.
Spelvorm 2 is ook te spelen vanaf 4 personen. Het doel van het spel is om voor je medespelers zo moeilijk mogelijke dilemma’s te maken. Bij deze spelvorm kun je punten verdienen door een zo goed mogelijk pleidooi te houden voor één of twee van de dilemmakaarten. In de handleiding staat uitgebreid beschreven hoe het precies werkt. Deze spelvorm is geschikt om bijvoorbeeld in de klas te oefenen met presentatie- en vertelvaardigheden, en om te oefenen met debat- en discussievaardigheden.
Spelideeën van Semmie
Toen we bij Semmie deze vrolijke kaarten onder ogen kregen, raakten we gelijk geïnspireerd. Wat kun je hier veel mee doen! We hebben onze speltips daarom voor je op een rij gezet:
- In kindercoaching: gebruik de kaarten bij de kennismaking, als ijsbreker, of als fijne afsluiting van een sessie. Je kunt het kind dan bijvoorbeeld blind 2 dilemmakaarten laten pakken en uit laten leggen welke kaart hem of haar het meeste aanspreekt. Tijdens de kennismaking kun je zelf als professional ook 2 kaarten pakken en zelf zeggen wat je zou kiezen, zo laat je ook wat van jezelf zien.
- In kindercoaching: laat het kind een kaart kiezen uit een serie van 5 die je open neerlegt op tafel. Welke kaart spreekt het kind het meeste aan? Van welke kaart krijg je een fijn gevoel? Wat zorgt ervoor dat je van deze kaart een fijn gevoel krijgt?
- Thuis: niet alle kinderen hebben spontaan zin in een gesprekje thuis, bijvoorbeeld onder het eten. Door een dilemma te presenteren tijdens het eten (wat wil je liever? Een chocoladefontein in de tuin of alle talen kunnen spreken?) heb je direct een onderwerp waar iedereen wel wat van vindt. We hebben het thuis uitgeprobeerd, het werkt!
- Filosofieles op school in de midden- en bovenbouw/ brugklas: de dilemmakaarten lenen zich goed als startpunt voor een filosofische discussie. Daarvoor pak je een dilemmakaart, bijvoorbeeld: alle vliegtuigen worden CO2 neutraal. Dan kun je met een groep kinderen in gesprek over deze stelling., door met elkaar vragen te bedenken zoals waarom is dat belangrijk? Wat zou er gebeuren met het aantal reizen als vliegen CO2 neutraal wordt? Wat zou het betekenen voor de aarde? Zouden we dan nog autorijden/ reizen met de trein?
- Op de BSO: zelfde tip als thuis, voor een leuk gesprek tijdens het eten.
- Op school: Laat kinderen oefenen met het schrijven van een betoog aan de hand van één van de stellingen op een dilemmakaart.
Uitvoering: Wat zit er in het stevige kartonnen doosje?
• 2 kaartjes met uitleg over de spelvormen voor 2 en 4 spelers
• 20 stemkaarten
• 1 spelbordkaart
• 60 dilemmakaarten
Leeftijd: vanaf 5 of 6 jaar, maar ook voor volwassenen leuk (jonge kinderen spelen het spel onder begeleiding in aangepaste vorm)
Spelduur: 10-60 minuten (afhankelijk van de spelvorm)
Aantal spelers: 2-10 (onder begeleiding van een volwassene of ouder kind)