Alles op Tafel? Spelen met Positieve Gezondheid
Alles op Tafel? Spelen met Positieve Gezondheid is een spel (14+) om samen op een speelse, laagdrempelige manier in gesprek te gaan over gezondheid. Er is een spelvariant voor 2 spelers (bijvoorbeeld geschikt voor een gesprek tussen een cliënt en een POH), maar er is ook een variant voor 2 tot 6 personen. Ten slotte zijn er ook spelvarianten die geschikt zijn voor grotere groepen.
In het spel staan de zes thema’s van Positieve Gezondheid centraal: Lichaam, Gevoel en gedachten, Zinvol leven, Kwaliteit van leven, Meedoen, Dagelijks leven.
Het doel van het spel is om erachter te komen wat je belangrijk vindt voor je gezondheid, waar je blij van wordt en wat je graag anders zou willen.
Voor wie?
Alles op Tafel? Spelen met Positieve Gezondheid is voor iedereen die op een laagdrempelige en speelse wijze in gesprek wil over gezondheid. Het spel is bedoeld voor mensen met een lichamelijke, psychische of licht verstandelijke beperking, mantelzorgers en voor mensen die moeite hebben met (begrijpend) lezen. Daarnaast is het spel geschikt om in te zetten door bijvoorbeeld praktijkondersteuners van de huisarts en andere zorgverleners. Andere toepassingen zijn bijvoorbeeld: in het wijkcentrum, in de bibliotheek, in revalidatiecentra, op het werk, in de familie of met vrienden.
Spelvarianten
In de handleiding worden twee spelvarianten beschreven:
- Een Andere Kijk (2-6 spelers)
Met het spelbord: Een Andere Kijk, maak je kennis met de 6 thema’s van Positieve Gezondheid. Aan de hand van dobbelsteen leg je plaatjes op je eigen spelbord en je speelt de opdrachtkaarten. Wie het eerst bij ieder thema een pluim heeft liggen, wint het spel.
- Een Ander Gesprek (2 spelers)
Met het spelbord: Een Ander Gesprek, ga je dieper in op 1 van de thema’s. Dit doe je aan de hand van plaatjes en opdrachtkaarten. Je bespreekt met elkaar waarom dit thema in jouw leven belangrijk is. Je krijgt meer inzicht in jouw eigen Positieve Gezondheid. Daarna kom je in actie om jouw gezondheid te verbeteren.
Wat is Positieve Gezondheid?
Het begrip Positieve gezondheid is ontwikkeld door Machteld Huber. Als huisarts merkte zij dat er in de zorg veel aandacht is voor de negatieve aspecten van gezondheid. Daardoor wordt er veel gekeken naar wat mensen niet kunnen. Het begrip ‘gezondheid’ was volgens haar dan ook toe aan een nieuwe definitie. Na veel onderzoek ontwikkelde zij samen met de Gezondheidsraad en ZonMw een nieuw concept van gezondheid, gebaseerd op veerkracht, eigen regie en functioneren. Ze merkte dat er een groot verschil is in het denken over ‘gezondheid’ tussen patiënten en hun behandelaren.
De visie van de patiënten vatte ze samen in 6 dimensies van Positieve Gezondheid. In 2015 richtte ze het Institute for Positive Health (IPH) op. Het IPH is de motor achter de beweging van Positieve Gezondheid. Het IPH schrijft op haar website: “Positieve Gezondheid kiest een andere invalshoek. Het accent ligt niet op ziekte. Maar op mensen zelf, op hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt.”
Uitvoering
• 6 spelborden
• 164 opdrachtkaarten
• 140 plaatjes
• 216 pluimen (in 6 kleuren)
• 108 smileys (3 soorten)
• 1 Gouden Pluim-kaart
• Dobbelsteen
• Zandloper
• Schrijfblok
• Actieblok
• Kaart met korte spelregels en opdrachten spelvariant Een Andere Kijk
• Kaart met korte spelregels en opdrachten spelvariant Een Ander Gesprek
• Themakaart en Praatvragen
• Spelregelboekje
Leeftijd: Volwassenen en jongeren vanaf 14 jaar
Spelduur: Afhankelijk van gekozen spelvorm (15-60 minuten)
Aantal spelers: 2-6 (spelen met grotere groepen ook mogelijk)